Rock Castle 2023 - Report čtvrtek

Pojďme se zpětně podívat, jaký byl první den Rock Castle festivalu v Moravském Krumlově!

Rain or Shine?

První den festivalu Rock Castle, tedy čtvrtek, odstartoval v malebném zámeckém areálu v Moravském Krumlově za velmi slunečného počasí a už to vypadalo, že se bude opakovat hic z letošního Masters of Rock. Během setu rakouských symfoniků Serenity se ale v Krumlově slušně rozpršelo. To však fanoušky ani trochu neodradilo v plánu si jejich set užít naplno a ochlazení bylo spíše vítáno. Začátkem června kapela přivítala na post kytaristy a vokalisty nového člena, jejich dlouholetého kamaráda, skvělého muzikanta Marca Pastorina, kterého můžete znát třeba z Temperance nebo Fallen Senctuary.

A v této posílené sestavě to Serenity velmi svědčí!

,,Čekání je u konce - po opravdu dlouhé době, jsme hrdí, že můžeme oznámit datum vydání a grafiku našeho nadcházejícího alba "NEMESIS AD". Toto Mistrovské dílo o velmi známém panu Albrechtu Dürerovi vyjde 27. října!”

Čekání na album si můžete zkrátit ochutnávkou prvního singlu s názvem „Ritter, Tod und Teufel (Knightfall)“ https://www.youtube.com/watch?v=2Hbo9rP8pgU nebo čerstvě vydaného, druhého speciálního singlu s názvem ,,FALL OF MAN”, kde líbezný hlas George Neuhausera doplňuje velmi speciální host, pan Roy Khan (Conception, ex- Kamelot)! https://youtu.be/6ScJuaMFdd8

Album, sběratelský box nebo vinyl si můžete předobjednat už nyní na: https://lnk.to/SERENITY-NemesisAD

 Serenity se k nám za doprovodu italských kolegů z Temperance vrátí z kraje příštího roku.

Ve Zlínském Masters of Rock Café nám obě tyto kapely 16. 2. 2024 představí svá nová alba a my se už moc těšíme!

Beast In Black

Tuhle mezinárodní power - heavy metalovou kapelu sleduji od jejího začátku a byla jsem i na jejím prvním koncertě v Česku. Je radost sledovat kam se za pár let chlapci posunuli, z malých klubů na největší světová pódia a stále stoupají víš a víš.

Každý jejich koncert, který jsem viděla mě velmi bavil a to platilo i na Rock Castle. Skvělý setlist, sehranost celé kapely a neskutečný hlas charismatického Yannise Papadopoulose zajistí úžasnou energetickou podívanou, která vás rozhodně nenechá chladnými.

Před nedávnem videoklip k písni „Blade Runner“ natočený na Rock The Lakes festivalu ve Švýcarsku překonalo první milion zhlédnutí! https://youtu.be/o-CICk9sxFU

 Beast in Black se s Gloryhammer do Česka vrátí z kraje příštího roku s jejich Glory And The Beast – Double Headliner tour, 21. ledna 2024 do zlínské haly Datart, za doprovodu švédských válečníků Brothers of Metal!

Předprodej běží zde: https://www.pragokoncert.com/cs/koncerty/2024-glory-and-the-beast

Rage

I ve třech se dá dělat hodně muziky!

Němečtí heavy- metalisti Rage jsou toho jasným důkazem.

Jak jste si už mohli všimnout, kytarista Stefan si dává z osobních důvodů pauzu na dobu neurčitou. Nebylo to pro kapelu snadné rozhodnutí, jak si určitě všichni dokážete představit, ale kapela ho samozřejmě plně respektuje a podporuje.

Rage nadále pokračuje jako trio a všechny plánované koncerty proběhnou tak jak mají.

Na výbornou proběhl i čtvrteční koncert na Rock Castle! Obrovská plachta s motivem alba ,,Resurrection Day” a bannery k tomu hned upoutaly pozornost, na podiu to vypadalo fakt dobře. Našlapaný setlist od začátku do konce, počasí přálo, dobrá nálada vládla celým areálem… za nás ideální odpoledne!

Na letošních festivalových koncertech Rage slaví 30. výročí jejich dvou nejpopulárnějších desek v historii: Missing Link a Trapped!

,,RAGEHEADS!

Vzhledem k tomu, že jsme s vámi nemohli slavit minulý rok, přišli jsme se vzrušujícím plánem, jak letos spojit dvě výročí do jediné velkolepé oslavy. Ve světle této zvláštní příležitosti jsme nadšeni, že můžeme oznámit znovuvydání dvou ikonických alb: "TRAPPED!" (1992) a „The Missing Link“ (1993), ve formátech vinylu i digipacku, včetně demo skladeb a nikdy předtím nevydaných titulů. Kromě toho jsme vytvořili dva stylové nové návrhy triček, které vzdávají hold oběma albům. Všechny tyto limitované edice jsou nyní k dispozici pro předobjednávku!”

Objednávat můžete zde: https://shop.luckybob.de/collections/rage

U.D.O.

Čtvrteční večer na Rock Castle patřil nezastavitelné heavymetalové legendě U.D.O! Zazněly starší i novější kousky a Udo ukázal, že i po sedmdesátce má hlas stále nabroušený jako ostrá pila.

Kapela vydala 25. srpna nové album s názvem ,,Touchdown” a titulní skladbu se stejnojmenným názvem si můžete pustit zde: https://youtu.be/p5bfVyWcaH8?si=XvtmXwdeLvypBQ70

Bubeník Sven Dirkschneider k songu říká: „Kořeny skladby, ale i názvu alba, pochází ze sportovního baru v São Paulu v Brazílii, kde se promítal zápas amerického fotbalu. Slovo, které znělo z reproduktorů téměř neustále, bylo ‚touchdown‘. Proto můj táta navrhl, že by se tak mohlo jmenovat naše nové album. A myslím si, že jsme s našimi novými skladbami ten touchdown dali! Jsme s albem velmi spokojení. Titulní skladba se samozřejmě nezabývá ničím jiným než samotným americkým fotbalem a také nás jako kapelu velmi dobře reprezentuje - jsme tým, který večer co večer společně vstupuje na pódium, aby si získal dav. Jsme vysoce motivovaní, s jistou dávkou agrese a síly – stejné kvality můžeme najít jak v hudbě, tak ve sportu, čímž oba světy spojujeme.“

Nestárnoucí Udo Dirkschneider nové album vyrazí s kapelou představit světu na začátku roku 2024 a v Česku bude mít rovnou tři zastávky!

20.3.2024 – PRAHA, Roxy

22.3.2024 – BRNO, Sono

23.3.2024 – OSTRAVA, Garage

Objednávejte vstupenky zde: https://www.mastersofrock.cz/cs/UDO nebo v síti Ticketportal!

Gloryhammer

V červnu vydali Gloryhammer své čtvrté album ,,Return To The Kingdom of Fife“ a to nám přijeli, ještě horké, na Rock Castle představit. Nechyběly tedy nové skladby, ale ani ty starší známé kousky, které nás přenesly do daleké galaxie prožít bitvy s draky a gobliny v naleštěné zbroji s naostřenými meči. Mimo to tedy Gloryhammer vedli ještě menší bitvu s technikou na podiu, ale vše bylo zachráněno a bitvy byly vyhrány!

Skálmöld

Čtvrteční horkou noc svým viking-folk metalem přijeli trošku ochladit Skálmöld z dalekého Islandu, přesně tedy z Reykjavíku a bylo to dokonalé zakončení prvního dne Rock Castle festivalu!

Skálmönd vydali 18. sprna 2023 své nové album ,,Ýdalir”, které si můžete objednat zde: https://skalmold.is/ a také si tam můžete zakoupit další merch nebo vstupenky na jejich evropské turné k nové desce, které začne v říjnu!

Mrkněte na fotky z festivalu a dejte mám vědět, kdo se Vám ve čtvrtek líbil nejvíce!

 

Text: Mili Ježková

Foto: Petr Dio  https://eu.zonerama.com/ROCKPHOTOCZ/Album/10410844