2. ročník HellPdays

Od čtvrtka 8. června do soboty 10. června 2023 se konal 2. ročník, tentokrát již třídenního, benefičního hudebního festivalu HellPdays. Organizátorem festivalu je spolek Hard & Heavy, který organizuje hudební akce benefičního charakteru ve spolupráci s Českým červeným křížem Frýdek-Místek. Letošní ročník se přestěhoval z Olešné přímo do centra Frýdku-Místku, a to do prostorů vedle stadionu TJ Slezan.

Pro návštěvníky byly připravené party stany, občerstvení a nápoje jak alkoholické, tak nealko a nespočet druhů káv. Role moderátora se opět bravurně ujal Petr Medřík a znovu zaručeně zaujal všechny návštěvníky festivalu. Line-up sliboval luxusní hudební zážitek. Součástí benefičního festivalu byla také dražba speciálních artefaktů – 10 pařátů na podstavcích s logem vystupující kapely a podpisy jejích členů, dále kovaná kytara, nádherná dřevěná socha, kterou vytesal Pavel Herák, zarámovaný plakát z loňského festivalu podepsaný všemi aktéry. A jelikož je HellPdays benefiční festival, celý výtěžek bude věnován oblastnímu spolku Český červený kříž Frýdek-Místek.

Celá třídenní akce vypukla ve čtvrtek 8. června v 15.30 hod. Novinkou oproti loňskému roku bylo, že se tentokrát hrálo na dvou scénách. Vystřídalo se zde první den sedm kapel. Na velké stagi to byly kapely DORIEN, českobudějovičtí SEVEN, legendární HOLY MOSES, SERENITY a CRYSTAL VIPER. Na menší stagi se představili MADRAIN a UNDER THE SKIN. Mezi headlinery určitě patřila rakouská kapela Serenity, která mě zaujala na první dobrou. Okamžitě navázala kontakt s fanoušky a společně si užívali koncert. Dnes poprvé s nimi vystoupil nový kytarista Marco Pastorino, kterého známe z kapely Temperance. Skvělí byli taktéž Crystal Viper, kteří přijeli z Polska a zakončili první festivalový den.

V pátek 9. června odpálila druhý den festivalu úderem 16. hodiny na velké stagi tuzemská kapela AHARD. Po nich následovali JOKERʼS IV, WIZARD, TSA MICHALSKI NIEKRASZ KAPŁON, ALŽBĚTA a IRON SAVIOR. Na druhém pódiu to byly kapely EPIDEMY a FINAL DESTINY. Jedním z headlinerů druhého dne byla polská hudební skupina TSA Michalski Niekrasz Kapłon, která i přes deštivé počasí přilákala k pódiu téměř všechny fanoušky. Vystoupení mělo šťávu a návštěvníci festivalu byli nadšení. Neméně skvělá byla též heavy/powermetalová legenda Wizard, která má u nás spoustu příznivců. Závěr patřil skupině Iron Savior, která taktéž přijela z Německa a hraje power/speed metal. I přesto, že dnes většina dne propršela a chvílemi to byla skutečná průtrž mračen, fanoušky to ani náhodou neodradilo a pařili až do konce. Iron Savior dnes poprvé zahráli naživo nový singl Firestar a musím konstatovat, že to byla parádní pecka.

Sobotní program začal již v 10.30 hodin a příznivce rocku a metalu čekal maraton třinácti koncertů. Vystoupily kapely DANGAR SIX, LAUTR, VICTORIUS, KAMBRIUM, BASTARD, 100NA100, PURNAMA. Na stagi B to byli SYRIDAS, EAGLEHEART, NOMURA a ERIN. Ze zahraničních skupin se jako první představilo skvělé hudební těleso DESTRUCTION z Německa. Přestože se tato kapela v posledních letech výrazně proměnila, stále zde zůstává zakladatel a jediný původní člen, zpěvák a baskytarista Marcel ‘Schmier‘ Schirmer. Všude bylo najednou plno fanoušků, kteří se tlačili pod pódiem, a bylo vidět, že pozvat tuhle kapelu byl mistrovský tah.

Završením festivalu HellPdays bylo vystoupení německé powermetalové kapely MASTERPLAN, která dlouhodobě patří ke špičce metalu. Skupinu založil Roland Grapow, bývalý kytarista legendární kapely Helloween, a bývalý bubeník skupiny Blind Guardian Uli Kusch. Koncert byl parádní, plný kytarových riffů a nezaměnitelného zpěvu Ricka Altziho. Co říct závěrem? Velké poděkování patří pořadatelům za perfektní akci, skvěle zvládnutou organizaci a zázemí pro vystupující kapely i pro návštěvníky.

Text: Mária Nováková irockshock.net
Foto: Pavel Novák https://eu.zonerama.com/ROCKPHOTOCZ/Album/10400029